04. 08. 2015
Crni čaj
Crni čaj je najpopularnija vrsta čaja, jer u sebi zadrži najveću količinu kofeina, dosta antioksidativnih sastojaka, ali ipak mnogo manje od drugih vrsta. U Evropi je dobio naziv crni čaj zbog crnih listova od kojih se pravi, ali se u Kini zove crveni, zbog boje koju dobija kad se napravi. Da bi bio kvaltetan i ukusan, mora da oksidira od dve nedelje do mesec dana. Pravi se tako što se u ključalu vodu ubaci nekoliko listića, procedi se i ostavi se da se ohladi. Zbog kofeina koji sadrži u sebi, deluje okrepljujuće i smanjuje pospanost i umor. Jedna šoljica crnog čaja sadrži čak četvrtinu kofeina koju sadrži jedna šoljica kafe.
Studije pokazuju da osobe koje piju najmanje jednu šolju ovog čaja dnevno smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Crni čaj deluje direktno na krvne sudove koji su izgubili elastičnost, obnavljajući njihovu sposobnost da se šire kada se puls ubrza, a prirodni sastojci čaja – flavonoidi, deluju kao antioksidasti i štite zidove krvnih sudova od upale, ugrušaka i prekomernog zadebljavanja.