Štampaj

Pošalji prijatelju

03. 11. 2015

Začinite jesen

Vanila, kari, đumbir...

Jesen donosi mirise tople, poželjne, ukusne...Koji nas podsećaju na dom, na bakinu kuhinju ispunjenu kolačima. Bude nam želju da se ušuškamo i uživamo. Začini koje smo izabrali da Vam predstavimo podižu raspoloženje, smanjuju apetit i zavode. Bilo da ih koristite u ishrani, napravite čaj ili nakapate u kupku, delovaće blagotvorno.

Vanila: Opojni miris

Vanila, kraljica začina, nezaobilazna je kad su u pitanju kolači, jer daje bogatu aromu i ukus. To je sladak začin koji se dobija sušenjem mahune jedne od vrsta orhideja. Vanila se koristi kao štapić,prah ili ekstrat vanile. Štapić se koristi u komadu, nakon što se osuši, može ponovo da se koristi. Zapadna civilizacija se prvi put susrela sa ovom biljkom zahvaljujući Kristoforu Kolumbu. Pet vekova kasnije ona je i dalje jedan od napopularnijih afrodizijaka.

Ako vam ovaj miris prija, nabavite parfem koji ga sadrži među sastojcima. Kažu da smanjuje apetit i sadrži feromone koji naročito privlače muškarce. Vitki i zavodljivi, zvuči odlično!

Kari: Moćna mešavina

Kari je mešavina začina, koja se pravi na preko 200 različitih načina. Neke mešavine su veoma blage, a neke papreno ljute. Najčešće je kombinacija sledećih začina koji variraju u količinskom odnosu: kurkuma, koja daje boju, korijander, kumin, biber, čili, đumbir, cimet, karanfilić, muskatni oraščić, mak i so.

Kari se u Indiji koristi već hiljadama godina, a ovaj začin je i jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Kari podstiče razgradnju masnoća u organizmu, kao i lučenje enzima koji učestvuju u procesu varenja. Sastojak kurkuma pozitivno deluje kod obolelih od raka i alchajmerove bolesti.

Preuzimanje te začinske mešavine omogućilo je lako i jednostavno imitiranje mirisa i ukusa tradiocionalne indijske kuhinje. Kod nas može da se pronađe u bolje opremljenim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Koristi se za jela od pirinča, ribe, za meso, piletinu i razne vrste soseva.

Đumbir: Začin i lek

Đumbir je tropska zacinska biljka koja je bila poznata još pre 2000. godina, potiče iz predela jugoistočne Azije. Najviše se koristi u Indiji i Kini kao lek i kao začin. Slatkasto pikantani ukus đumbira sve češće se oseća i na našim trpezama. U prodavnicama ga možete naći kao svež koren ili u prahu. Koren se struže neposredno pred upotrebu, prijatnog je mirisa poput limuna , ali pomalo ljutkast. Indijci ga koriste čak i za kolače, a u našoj varijanti najbolje se slaže uz pečurke, meso, ribu, pirinač i jela od povrća.

Lekovita svojstva djumbira su zaista mnogobrojna: smiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo. Obloge od djumbirove vode povećavaju cirkulaciju i šire krvne sudove, ublažavaju akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, stomačnih grčeva, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, asmatičnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzavaju regeneraciju oštećenog tkiva, ublažavaju napetost mišića.

Dovoljna je mala količina ovog moćnog začina, te nemojte preterivati!

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search