02. 08. 2013
Kulinarska umetnost
Izložba koja će vas inspirisati da probate nešto novo
Ovoga puta vam pišemo o trendovima, ali ne u modnom smislu, već na polju gastronomije.
Londonski kreativni centar „Somerset House“ će sve do kraja septembra biti domaćin izložbe iza koje stoji Ferran Adria, vlasnik restorana „El Bulli“. Ovo je prva izložba koja je posvećena svetski poznatom kuvaru, koga nazivaju ocem molekularne gastronomije. Kroz retrospektivu su prikazane scene iz kuhinje na kojima se vidi kako jelo nastaje kao i način serviranja koje namirnice učini malim remek delom.
Dobro je što su fotografije dokaz, jer su ova umetnička dela stvarana sa namerom da budu pojedena. Osim fotografija biće prikazane i multimedije sačinjene od arhivskih snimaka katalonskog kulinarskog kreativca i njegovog tima.
Kako nastaje savršeno ukusna kreacija inače nespojivih ukusa i tekstura?
Svaka kreacija je započinjala istraživanjem, sačuvane su rukom pisane beleške i skice, koje su nastajale tokom šest meseci u godini koje je Ferran provodio u samostanu. Narednih šest meseci ideje su se pretakale u praksu. Tokom godine mušterijama je bilo ponuđeno čak 500 novih recepata- savršeno jestivih umetničkih instalacija. Zatim su se često pravile makete od plastelina koje su detalja prikazivale kako će jelo izgledati na tanjiru, a nije zanemaren ni izgled posuđa i srebrnog pribora, koje je Adria lično osmislio.
Vrlo ambiciozan i temeljan pristup je sasvim opravdano doneo i veliki uspeh. Zbog svega navedenog, ne treba da čudi činjenica da je Adria počasni doktor nauka na Univerzitetu u Barseloni i jedini kuvar na svetu koji poseduje doktorat.
Iako je „El Bulli“ zatvoren od 2011. godine, ovo je način da se oživi uspomena na restoran koji je četiri godine za redom proglašen za najbolji na svetu od strane magazina San Pellegrino.