28. 05. 2013
Đumbir
Ukusan začin i moćan lek
Đumbir je tropska začinska biljka koja je bila poznata još pre 2000 godina. Potiče iz predela jugoistočne Azije. Najviše se koristi u Indiji i Kini kao lek i začin.
Prijatnog mirisa poput limuna, slatkasto pikantani ukus đumbira sve češće se oseća i na našim trpezama. U prodavnicama ga možete naći kao svež koren ili u prahu. Koren se struže neposredno pred upotrebu. Indijci ga koriste čak i za kolače, a u našoj varijanti najbolje se slaže uz pečurke, meso, ribu, pirinač i jela od povrća.
U kozmetičkoj industriji se koristi kao dodatak sapunima, uljima za masažu i kupkama i ima blago zagrevajuće svojstvo. Najviše se primenjuje u proizvodnji parfema gde je zbog svog pikantnog mirisa veoma zastupljen.
Lekovita svojstva djumbira su zaista mnogobrojna: smiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo.
Dovoljna je mala količina ovog moćnog začina, koji je pomalo ljutkast, pa nemojte preterivati!