24. 08. 2011
Popravite polomljenu senku
Sama svoj majstor
Koliko vam se samo puta desilo da vam se senka polomi u neseseru ili da ispadne na pod, osim nereda tu je i žal za “nestalim” proizvodom, a i trošak za kupovinu novog. SML vam daje predlog kako da spasete polomljeni proizvod, pa i da uštedite. Nekada nije suština u uštedi, pogotovo ako su polomljeni proizvodi (rumenilo, senka) bili deo neke limitirane kolekcije.
Za presovanje vam je potrebno:
- alkohol – možete da kupite u apoteci ili supermarketu.
- metalna špatula – za ovo može da posluži i donji deo kašičice, bilo šta metalno što možete da desinfikujete.
- polomljeni proizvod.
- kalup za presovanje – u zavisnosti od ambalaže to može biti svašta: metalni novčić, poklopac od kutije za sočiva, donji deo laka za nokte, neki drugi komad šminke, slanik – bilo šta dovoljno tvrdo da njime može da se pritisne odnosno presuje...pogledajte malo po stanu i budite kreativni.
- ubrusi ili papirne maramice.
Pretpostavljamo da se polomljeni proizvod i dalje nalazi u svojoj ambalaži...alkoholom očistite špatulu i usitnite proizvod do najfinijeg praha. Zatim sipajte alkohol i počnite lagano da pravite pastu. Sve vreme mešajte špatulom da biste razbili mehuriće vazduha. Kada dobijete željenu gustinu (približno gustini majoneza), tapnite ambalažom nekoliko puta o čvrstu pologu i videćete kako izlaze preostali mehurići vazduha. Važno je da to uradite, jer na mestima gde vazduh ostane, može da se dogodi da tu proizvod ponovo pukne. Ostavite da odstoji 20/30min. Kalup zavijte u ubrus i pritisnite što jače možete ravno/normalno na proizvod. Pritisak bi trebalo da traje 30tak sekundi. Ako vidite da ste stavili previše alkohola, ponovite postupak presovanja. Kada završite, ostavite proizvod na vazduhu 24 sata, pre nego što počnete da ga koristite. Osim senki na ovaj način možete presovati i rumenila.