15. 05. 2013
Hrana i piće od kojih zubi požute
Šta da izbegavate...
U suštini, sve što ostavlja fleke na beloj košulji, ostaviće traga na vašim zubima. Dakle, crno vino, tamna gazirana pića, čaj, kafa su prvi i najočigledniji neprijatelje, ali najviše štete prouzrokuju tamne, lepljive i tople supstance, kao što je puding od čokolade ili sos za roštilj, jer se lepe za zube i prave fleke. Ako ne možete da odolite tamnim pićima, predlažemo da makar pokušate da umanjite štetu tako što ćete da pijete na slamčicu, da isperete usta odmah posle i ako ste u mogućnosti da sa sobom nosite mini četkicu za zube, da je iskoristite.
I belo vino može da napravi štetu, pošto kiselina koju sadrži privremeno oštećuje gleđ i čini zube podložnim uticajima drugih supstanci od kojih požute. Ali pranje zuba posle belog vina će povećati štetu jer ćete samo utrljati kiselinu, zato sačekajte bar pola sata od poslednjeg gutljaja da biste oprali zube, a dobra vest je i da će vaša pljuvačka da reaguje i uspostavi ravnotežu u korist zuba. Čaša vode posle vina je takođe sjajan način da sperete kiselinu, kako tamnim pigmentima treba samo 30 sekundi da prodru u gleđ, voda je vaš najbolji saveznik.
Hrana koja je bogata kalcijumom, kao što je sir (savršeno), uz vino će pomoći da neutrališu kiseline i spreče žuti zubi.