25. 08. 2014
Legende o čaju
Topli napitak star 5000 godina
Kada kažemo čaj, prvo što nam padne na pamet je hladno vreme, ćebence i topli napitak u našoj šolji. Još kao male učili su nas da se čaj pije kad je hladno ili kada smo bolesni.
Ispijanje čaja je proces koji živi već više od 5000 godina, a kod nas je došao iz Azije, odnosno Kine. Postoji dosta legendi o tome kako je nastao čaj. Kineska legenda kaže da je, jednog dana 2737. godine pre nove ere, car Shen Nong stao ispod nekog drveta da se odmori i zagreje vodu. U jednom trenutku, vetar je zaduvao i u kipuću vodu je upalo nekoliko listića. Voda je zamirisala i dobila posebnu boju. Car je odlučio da proba ovaj napitak, jer mu se jako dopao miris. I tako je nastao ovaj topli, čajni napitak.
U Indiji postoji druga legenda o princu po imenu Dharma koji je inspirisan Budinim učenjem otputovao u Kinu da ih pripoveda. Da bi bio vredan te misije zavetovao se da neće spavati svih devet godina svog putovanja. Ali krajem treće godine, umor ga je savladao, i u trenutku kada je već počeo da pada u san, slučajno je ubrao nekoliko listova sa obližnje biljke. Ošamućen, počeo je da žvaće lišće i ubrzo su ga stimulativna svojstva čaja povratilia. Kroz moć čajnih listova uspeo je da ostane budan do kraja svoje misije u Kini.
Bez obzira na legende, najverovatnije je da čaj potiče iz Kine, kao i da su tradiciju ispijanja napitka od listova čaja započeli upravo Kinezi. Kinezi su čaj prvobitno zvali "Kia". Tokom 6. veka pre nove ere, ime se menjalo i na kraju dobilo ime "Cha". Zapadni narodi su ga kasnije nazvali Té, a i većini zemalja se to ime koristi i dan danas.
U Evropu je stigao u u 17. veku sa razvojem trgovine između istoka i zapada. Istočnoindijska kompanija (East India Company), preko koje se trgovalo sa Istokom, prvi put je ukrcala pošiljku na brod za Holandiju 1610. godine. Nakon toga, čaj je otišao put Engleske i Francuske. Na početku, ovaj napitak su na Zapadu pile samo aristokrate i bogati ljudi, jer je za običan narod bio preskup. Tek nakon nekoliko godina će postati deo svekodnevnice i običnih ljudi.
Tokom 20. veka, čaj se širio iz Japana i Afrike, preko Južne Amerike. Širenjem uzgajališta čaja po svetu, kvalitet se poboljšavao i nastajale su mnoge nove vrste, jer je tržište postajalo sve zahtevnije. Ovakav uspon čaja u svetu može da se zahvali najviše imigrantima, koji su dolazeći iz svojih zemalja sa sobom donosili i svoje običaje, proizvode i način života, a između ostalog i tradiciju ispijanja ovog napitka, koji se služi tokom sva četiri godišnja doba.