22. 09. 2014
Spora ishrana za očuvanje zdravlja
Slow Food
Slow Food ili bukvalno prevedeno Spora Hrana, je globalna organizacija koju podržavaju ljudi u više od 150 zemalja širom sveta. Ono što je njima zajedničko je to da su posvećeni svojoj zajednici, vole ukusnu hranu, i brinu o životnoj sredini. Organizacija Slow Food je pokrenuta 1989. godine, kao odgovor na sve veće širenje industrije brze hrane (Fast Food), jer su ljudi počeli da gube interesovanje o tome šta jedu, kakvog je to ukusa i kako uzgajanje takve hrane utiče na ostatak sveta. Danas, ova organizacija broji preko 100 000 članova u celom svetu.
Hrana i piće koju popularizuje ovaj pokret napravljeni su po izvornim receptima tla i naroda iz kojeg potiču, a proizvođači vode računa o zaštiti životne sredine i dobrobiti životinja kao i poštovanju prirodnog ciklusa i sezonalnosi za sve proizvode.
Pokret Slow Food podstiče sporo i dugo uživanje u hrani, ali i svest o stalnoj odgovornosti prema hrani i njenom poreklu (jer naši izbori hrane utiču na čitavu planetu), na tradiciju i kulturu iz koje određena hrana potiče. Osim što treba da bude dobrog ukusa Spora hrana mora da bude proizvedena da ne ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Osnovna ideja sada jeste da se sačuva BIODIVERZITET, jer ako ovako nastavimo, za desetak godina svi ćemo piti pet, šest istih vina (šardone, kaberne , merlot) i jesti deset istih jela.
U želji da se ujedine, zaštite i promovišu tipične srpski specijalitet, u Beogradu je osnovana organizacija Slow Food Srbija. Svaka namirnica mora da bude bez ikakvih dodatnih sastojaka koji mogu zagaditi okolinu, uticati na biljni ili životinjski svet. Cilj uvođenja slow fooda, pored ostalog, ima zadatak da promeni kulturu ishrane, kao i da se više uživa u tradicionalnoj trpezi koju nudi naše podneblje. Suština koncepta je povratak potpuno prirodnoj, zdravoj hrani i namirnicama bez hemikalija i dodatih hormona, uz optimalno izbegavanje uticaja zagađenj životne sredine. Pokret nastoji da promoviše kulturu ishrane i edukuje o značaju vođenja računa o biološkom poreklu prehrambenih namirnica.