04. 08. 2015
Beli čaj
Beli čajevi su najdelikatniji od svih ostalih vrsta čajeva. Prirodno su slatki i prave se sa najnežnijim delovima biljki bez oksidanata. U sebi ne sadrže kofein, i služi za prevenciju aktivnosti enzima koji razaraju elastin i kolagen, što posledično vodi boranju i starenju. Oni sadrži znatno manje kofeina od ostalih sorti (15mg po serviranju, u odnosu na 40-50mg za crni čaj i 20-30mg za zeleni). Neke studije su takođe pokazale da je beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja. Beli čaj je postao poštovan tokom vladavine kineske dinastije Song (960-1279). Ovaj čaj je bio izbor dvora i dobijen je kao priznanje za cara. Listovi i pupoljci belog čaja su samleveni u srebrni prah, koji se potom mutio u posudama u toku čajne ceremonije. Ovo je bila inspiracija za čuvenu japansku ceremoniju čaja. Car dinastije Song je bio poznat po svojoj privrženosti belom čaju. Beli čaj je pronašao put kroz svoju dugu istoriju , do nedavno je bio nepoznat van Kine i Orijenta. Danas je situacija potpuno drugačija i beli čaj je zbog svih svojih karakteristika pronašao put do potrošača širom Sveta.
Kao i kod svih čajeva, postoji mnogo varijeteta belog čaja, sa poetskim nazivima kao što su: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla i Beli Oblak. Beli čajevi su uglavnom proizvedeni u Kini i Japanu, ali proizvode se i u Darjeeling regionu u Indiji. Belog čaja ima malo. Na primer, ako na plantaži sakupe za nedelju dana približno 20 tona crnog čaja, onda belog ima samo pet kilograma. Beli čaj pije se bez šećera, meda ili mleka jer sa dodacima menjamo efekte koji proističu iz listića čaja. Ako kilogram crnog čaja u prodaji na veliko košta tri dolara, onda kilogram belog čaja košta 250 dolara.