04. 08. 2015
Oolong (wulen) čaj
Oolong (wulen) čaj ima ukus između crnog i zelenog čaja po procentu kofeina koji sadrže. Ima specifičan ukus, i često se poredi sa aromama svežeg voća i mirisom cveća. Često je se o njemu govori kao o "šampanjcu među čajevima", jer je najfiniji, ali i najskuplji među čajevima.
Boja čaja je nežno žute boje i zbog svog delikatnog, lepog ukusa retko se meša sa mlekom, limunom ili nekim zaslađivačima. Oolong čaj ima kratak period oksidacije, tokom kog lišće menja boju iz zelene, u crveno - braon. Najviše se pije na Tajlandu. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često okusom i mirisom podsjeća na sveže cveće i voće. Uz pomoć kofeina koji stimuliše centralni nervni sistem, masnoće se koriste za energiju koja putem termoregulacije daje veću potrošnju kalorija. Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4dcl dnevno, ujutru ili popodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog čaja pa se tako listići ubace u vodu temperature 80-90 stepeni i nakon 3 do 5 minuta se procedi.