Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

26. 10. 2011

Japanci marširaju na Pariz

Fashion Week, septembar 2011

Japanski dizajneri uvek su posebnu pažnju poklanjali izlaganju na Pariskoj nedelji mode. I ove jeseni, najveća dizajnerska imena iz zemlje izlazećeg sunca prikazali su svoja remek dela na pistama Pariza.

Rei Kawakubo je u najnovijoj Comme des Garçons kolekciji odala počast vančanici u svoj njenoj nemogućoj belini. Predimenzionirani cvetni rukavi i tkanine sa teksturom čipke bile su kao šlag na mladenačkoj torti. Bila je to parada zaslepljujuće belih prilika od početka do kraja, a najintrigantniji detalj su bili ukrasi za glavu. Kawakubine snežne kugle na glavama manekenki, prvo su izgledale kao šlag od stiropora, da bi u toku revije polako pokrivale lica modela u potpunosti. Tako su Comme des Garçons mlade marširale graciozno, otkrivajući s vremena na vreme i nosive komade za obožavaoce brenda.

Junya Watanabe je bio podjednako udaljen od konvencija kao i njegova mentorka Rei Kawakubo. Njegova revija je održana u "Salle Noire" podrumu pariske  Maison des Métallos, jednom od zabačenih mesta za avangardne izložbe u Parizu koje je čak i starosedeocima teško da pronađu na mapi, a koji je Watanabe-u omiljeno mesto za revije već nekoliko sezona unazad. Watanabe kao da je purpurne tkanine, floralne tkanine sa zelenim čipkanim listovima, prebacio preko manekenki kao stolnjake. Potom je napao trenč, jednu od njegovih omiljenih ikonografskih formi. Sjajni su. A kada je iskombinovao haljine od obojene čipke sa trenčom, sve u jednom komadu, došlo je vreme da se Salle Noir napusti u potrazi za svežim vazduhom.

Yohji Yamamoto je uvek voleo mlade i odlučan je po pitanju pravila "manje je više’’ kada je reč o otkrivanju tela, ali njegove svedene kreacije su izuzetno privlačne. Yamamoto je poetični najbolji prijatelj žene, a kolekcija je bila apsolutno inspirativna. Revija je otvorena šeširom u stilu "My Fair Lady’’, sa mrežicom i tamno plavom haljinom sa naborima. Potom su nastupili muški modeli idealni za odlazak na trke konja. Kako je revija odmicala, Yamamoto je sve više ulazio u atmosferu Edvardijanskih dama i njihovih korset-jakni i seoskih haljina, jedna u boji lavande sa keceljom i bluzom koja pada na ramena je ostavila najveći utisak.

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search